Time For Print

WAT IS TFP?
POSEERCATEGORIËN
TIPS
WERKWIJZE TFP
CONTRACT
PREVIEW
SELECTIE

 

WAT IS TFP?

TFP is de afkorting van Time For Print. Kortgezegd komt dat neer op het volgende: Jij stelt je beschikbaar als model en vraagt daar geen geld voor, en ik stel me als fotograaf beschikbaar en vraag daar ook geen geld voor. Het doel is voor beide partijen hetzelfde, namelijk mooie foto’s voor in het portfolio!

Tegenwoordig komt het steeds minder vaak voor dat het model afdrukken ontvangt van de foto’s. In plaats daarvan maakt de fotograaf een CD met daarop de beste [bewerkte] digitale foto’s. Daarom wordt vaak de afkorting TFCD gebruikt. Zelf geef ik de voorkeur aan weer een andere methode; het e-mailen van een digitaal .ZIP-bestand. Uiteindelijk komt het echter allemaal op hetzelfde neer.

 

 

POSEERCATEGORIËN

Een TFP-shoot bevat foto’s uit één of meerdere van de onderstaande categoriën.
Om inspiratie op te doen gebruik ik Pinterest; hierop verzamel ik foto’s van andere fotografen die mij aanspreken en die als voorbeeld kunnen dienen voor een fotoshoot. Dit heet een “moodboard”. Bij het afspreken van een fotoshoot is het nuttig en leuk om samen zo’n moodboard te maken, zodat iedereen inspraak heeft in het concept.

 

 • Portret
  Nadruk op het gezicht en de emotie van het model.

 

 • Fashion
  Nadruk op de kleding van het model.

 

 • Glamour
  Nadruk op beauty, met bijvoorbeeld bijzondere make-up, sierraden en andere accessoires.

 

 • Badmode/bikini (16+)
  Het model is gekleed in strandkleding.

 

 • Lingerie (18+)
  Het model is gekleed in lingerie of nachtkleding.

 

 • Topless (18+)
  Het bovenlichaam van het model is naakt. De borsten kunnen op de foto volledig zichtbaar zijn. De foto is over het algemeen niet erotisch getint.

 

 • Bedekt topless (18+)
  Het bovenlichaam van het model is naakt, maar de intieme delen (tepels) zijn op de foto niet zichtbaar. Zij worden op subtiele wijze aan het oog onttrokken door ledematen, lakens, vitrages of accessoires, of zijn onzichtbaar door de afwezigheid van licht. De foto is over het algemeen niet erotisch getint.

 

 • Artistiek naakt (18+)
  Het model is volledig naakt. De pose is van dien aard dat de schoonheid en het figuur van het model tot uitdrukking komt, al dan niet geaccentueerd door bijzondere belichting. De foto is niet erotisch getint.

 

 • Bedekt naakt (18+)
  Het model is volledig naakt, maar de intieme delen (tepels en schaamstreek) zijn op de foto niet zichtbaar. Zij worden op subtiele wijze aan het oog onttrokken door ledematen, lakens, vitrages of accessoires, of zijn onzichtbaar door de afwezigheid van licht. De foto is over het algemeen niet erotisch getint.

 

 • Anoniem naakt (18+)
  Het model is volledig naakt, maar het gezicht is afgewend of valt buiten de foto. Hierdoor is het model niet (direct) te identificeren. De foto is over het algemeen niet erotisch getint.

 

 

TIPS VOOR BEGINNENDE MODELLEN

 • Heb plezier!
  Het ideale model heeft een beetje lef, enthousiasme, veel inzet en bovenal plezier als ze voor de camera staat. Want als model communiceer je via de houding van je lichaam en de expressie van je gezicht. Als je je niet op je gemak voelt of gespannen bent heeft dat direct een negatieve invloed op de foto.

 

 • Bereid jezelf voor
  Leer verschillende poses neer te zetten door op internet of in modetijdschriften naar voorbeelden te zoeken. Probeer een aantal poses na te doen voor de spiegel. Let goed op welke poses modellen bij welk soort kleding gebruiken. Het zal je opvallen dat de meest natuurlijke houdingen het best tot zijn recht komen, omdat het een ontspannen beeld geeft. Probeer verschillende poses te onthouden, dan kun je deze tijdens de fotoshoot uit jezelf toepassen.Ga voor diezelfde spiegel ook eens verschillende gezichtsuitdrukkingen oefenen. Leer je gezicht kennen en probeer een aantal uitdrukkingen, zoals dromerig, vrolijk, lief, uitbundig, arrogant, verbaast, afstandelijk, verleidelijk, sexy etc. Door dit goed te oefenen kun je tijdens de shoot op commando allerlei uitdrukkingen oproepen en naar de camera projecteren. Je zult merken dat je zelfverzekerder voor de camera staat als je weet wat je kunt. Bespreek vooraf met de fotograaf welke voorbeelden je aanspreken en stuur deze op of neem ze mee naar de shoot!

 

 • Uiterlijke verzorging
  Zorg ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien. Dit geldt tevens voor je teennagels. Puistjes en kleine wondjes zijn beter te verbergen als je er gewoon vanaf blijft! En voor de meeste vrouwen is het misschien vanzelfsprekend, maar zorg dat je lichaamshaar goed verzorgd is. Pas op voor wondjes en ingegroeide haartjes. Als je in bikini, lingerie of (bedekt) naakt gaat poseren is het vaak mooi om een bezoekje te brengen aan de zonnebank voor een egale tint. Witte strepen en randen vallen op de foto extra op en zijn moeilijk weg te werken. Je zult er achteraf veel plezier van hebben! Bij de meeste TFP-shoots ben je zelf verantwoordelijk voor je make-up, er is namelijk lang niet altijd een MUAH (Make Up Artist & Hairstylist) geïnteresseerd in het concept. Bespreek vooraf met de fotograaf of je de make-up alvast moet aanbrengen voordat je naar de fotoshoot toekomt, want vooral bij shoots op locatie is hier niet altijd (voldoende) tijd of een geschikte plaats voor. Zorg er altijd voor dat je voldoende make-up bij je hebt, zodat je iets kunt bijwerken als dat nodig is. Neem de tijd om je make-up goed aan te brengen. Zorg ervoor dat je alle plekjes en vlekjes in je gezicht netjes hebt weggewerkt met foundation en eventueel wat rouge. Op deze manier hoeft het maar één keer te gebeuren in plaats van op alle foto’s achteraf. Hier doe je de fotograaf een groot plezier mee, want dit kost ontzettend veel tijd in de nabewerking. Bedenk dat je make-up altijd minder heftig overkomt op de foto, je gewone dagelijkse make-up is meestal onvoldoende. Ook voor een naturel look is een goede foundation belangrijk. Wil je echt extreme effecten bereiken, dan zul je enorm veel make-up moeten opdoen. Je kunt tussendoor vragen om een testfoto, dan kun je zien welk effect je make-up heeft en of het misschien nóg heftiger moet zijn.

 

 • Besteed aandacht aan je kleding!
  In de kleding die je meeneemt moet je jezelf super voelen. Durf jezelf te laten zien! Laat de kleding de contouren van je lichaam goed doen uitkomen. Maak jezelf speels, uitdagend en adembenemend mooi. Als je kleding draagt waarin jij je geweldig mooi voelt dan straal je dat namelijk uit naar de camera. Het is extra leuk om verschillende setjes kleding mee te nemen, bijvoorbeeld in een koffertje op wieltjes. Je kan dan terplekke in overleg met de fotograaf bepalen wat leuke combinaties zijn, die je zelf misschien niet direct zou kiezen. Zo voorkom je dat je de hele shoot in dezelfde kleding gefotografeerd wordt, wat zorgt voor een leuke afwisseling in de foto’s. Het is uiteraard niet verplicht, maar het is echt een waardevolle toevoeging aan het eindresultaat. Ook al ga je alleen volledig gekleed op de foto, denk goed na over je ondergoed! Soms kan het juist de bedoeling zijn dat je ondergoed een beetje doorschijnt, maar meestal is het een grote afknapper. Zorg dus dat je altijd onzichtbaar, goedzittend ondergoed bij je hebt en neem liefst ook een strapless bh mee. En natuurlijk je mooiste, voor als er toch een keer een bandje of randje in beeld moet komen.Probeer ook eens kleding uit die je zelf niet zomaar aan zou trekken. Een aparte panty, een felgekleurde broek, een veel te grote trui… Misschien kun je iets lenen van je zus(je) of vriendinnen? Een andere oplossing is kopen, maar vraag dan eerst bij de kassa of het geruild mag worden. Als je het prijskaartje laat zitten en goed oppast voor vlekken kun je het na de shoot gewoon weer terugbrengen en krijg je je geld terug. Of misschien wil je het juist wel vaker aan als je de foto’s hebt gezien! Neem ook verschillende accessoires mee. Denk aan sierraden, hoedjes, een muts, sjaal of haarband, een [zonne]bril, enzovoorts. Ook grotere voorwerpen zoals een bijpassende tas kunnen leuk zijn.

 

 • Draag geen knellende kleding!
  Zorg dat je ruimvallende kleding draagt tijdens je reis. Je kunt beter geen strakke broeken of strak zittend ondergoed dragen, omdat die vervelende strepen op je huid achterlaten. Dit kost veel tijd om weg te trekken, en achteraf wegwerken is voor de fotograaf geen pretje. Zeker bij glamour- en (bedekt) naaktshoots kunnen dit soort strepen de foto’s behoorlijk bederven. Het gaat uiteindelijk allemaal om de foto’s, niet om hoe je zo mooi mogelijk op de shoot verschijnt!

 

 

WERKWIJZE TFP: CONTRACT

Bij iedere TFP fotoshoot wordt een overeenkomst opgesteld, zodat alle partijen vooraf op de hoogte zijn van alle afspraken en vervelende verrassingen worden uitgesloten. Indien het model minderjarig is dient ook een ouder of voogd deze overeenkomst te ondertekenen, voorafgaand aan de fotosessie.

 

 

Werkwijze TFP: PREVIEW

Binnen twee weken na de fotosessie ontvangt het model per email een zip-bestand met alle foto’s die zijn overgebleven na de kwaliteitscontrole door de fotograaf. Deze foto’s zijn verkleind en voorzien van een watermerk. Hieruit selecteert het model maximaal 3 foto’s voor bewerking.

De fotograaf voegt zijn eigen selectie van minimaal 2 tot maximaal 5 foto’s hieraan toe, waardoor het totale aantal bewerkingen dus uitkomt op 5 tot 8 foto’s. Publicatie van onbewerkte foto’s is niet toegestaan. Het model kan bij de selectie één favoriete foto kiezen die de fotograaf als ‘sneak preview’ als eerste bewerkt en opstuurt.

Levering van meer digitale bestanden, afdrukken enzovoorts die geen onderdeel uitmaken van de overeengekomen beloning vindt plaats tegen de gebruikelijke tarieven van de fotograaf. Het ontvangen van onbewerkte bestanden is niet mogelijk.

 

 

Werkwijze TFP: SELECTIE

Binnen één maand na ontvangst van de selectie ontvangt het model per email een zip-bestand met alle bewerkte foto’s in verschillende formaten, alles in kleurruimte sRGB. Nalevering in nog meer afwijkende maten en/of in kleurruimte AdobeRGB 1998 voor professioneel drukwerk is op verzoek altijd mogelijk. Het model mag de geleverde foto’s achteraf niet zelf bijsnijden of bewerken, en ook niet voorzien van een filter op social media!